сряда, 15 февруари 2017 г.

Знаете ли, че Непал е единствената държава, чийто флаг не е правоъгълен?

По-голямата част от Хималаите се намира на територията на Непал. Планинската верига е разположена в пет страни – Непал, Бутан, Индия, Китай и Пакистан. В планинската северна част на Непал са и осем от десетте най-високи върхове в света, включително и най-високата точка на Земята, връх Еверест.
Знаете ли, че Непал никога не е била под чужда инвазия и не е била колонизирана? Тя е най-старата държава в Южна Азия.Непал или по-точно Лумбини е родното място на Сидхарта Гаутама (Буда). Лумбини е свещено място за будистите.
В Непал има над 80 етнически групи и се говорят 123 езика. Въпреки това, там не се случват религиозни или етнически бунтове.
Знаете ли, че Непал е единствената държава, чиито флаг не е в правоъгълна форма? Той изобразява по-скоро две триъгълни форми, подредени една върху друга. В горния триъгълник е изобразена Луна, а в долния слънце. Дизайнът на флага е на повече от 2000 години.

Жителите на Непал не се поздравяват чрез ръкостискане. Събират длани пред челото си, навеждат се и казват „Namaste“, което буквално означава „Поздравявам Бога в теб“.

Непал е едно от малкото места на Земята, където можете да видите както бенгалския тигър, така и еднорог носорог.
Националното животно на Непал е кравата. Там законът забранява клането на това свещено животно и много често по улиците могат да бъдат видени разхождащи се крави.
Непал има най-гъстата концентрация на световното културно наследство. В столицата Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 км, които са признати от ЮНЕСКО.
Непал е единствената страна, в която надморската височина варира от 70 до 8848 метра.
Страната се гордее и с най-екстремните места на Земята, като най-високото езеро (Tilicho 4800 метра), най-дълбоките клисури (1200 м), най-високата долина на земята (долината Арун).
Знаете ли, че в Непал има повече от 360 вида орхидеи, което представлява над 2% от орхидеите в света?

Непал е дом на 5980 вида цъфтящи растения и има най-голямата концентрация на бенгалски тигър в света след Индия и Бангладеш.
Някои от най-големите диви пчели са открити в Непал.
Също в тази красива държава има близо 870 вида птици, които може би са повече, отколкото на целия континент Европа и Северна Африка, взети заедно.
0 коментара:

Публикуване на коментар